къщата смилян туризъм местоположение контактиСело смилян се намира на 15 км от областния град Смолян и на 30 км от планинския курорт Пампорово. Селото предлага идеални условия за пещерен, екстреме, селски и пешеходен туризъм.
Река Арда и нейните притоци покрай Смилян са предпочитано място за много рибари. От ранна пролет до късна есен рибарите из смилянските реки замятат въдиците за пъстърва, мряна и кефал. Ако сте любители на риболова, в селото се намират и два изкуствени водоема, зарибени с пъстърва и шаран, предлагаши отлични възможности за улов.
Търсачите на силни усещания могат да се впуснат в приключението "Гарга дере", туристически маршрут включващ скално катерене и рапел, алпийски тролей и проникване в неблагоустроени пещери, включително в такава с подземен поток.
На 5 км западно от Смилян, по пътя за с.Могилица се намира красивата благоустроена пещера "Ухловица". В близко село може да посетите автентично запазените "Агушеви конаци".
На югозапад може да се насладите на дивата природа на Родопите и да посетите изворите на р. Арда, както и живописни места за организирани пикници.
ВИЖ ОЩЕ:

Клуб Мурсалица - пещерен и екстремен туризъм
Община Смолян - официален сайт
Пещера "Ухловица"
Село Смилян - Уикипедия